Sociale en duurzame toekomst voor Oekraïne

Sociale en duurzame toekomst voor Oekraïne

Al meer dan een jaar is de inval van Rusland in Oekraïne gaande. En nog elke dag zien en horen we over de afgrijselijke pogingen van Rusland om Oekraïne op de knieën te krijgen. Kortom, vrede lijkt helaas nog niet snel op de horizon te verschijnen. Vanuit Europa proberen we Oekraïne en haar volk te steunen, opdat zij deze oorlog winnen voor een stabiele vrede en de wederopbouw. Ondertussen staat het lidmaatschap met de EU op het vizier van Oekraïne. Het doel is om in 2030 lid te zijn van de EU en terwijl de oorlog nog gaande is, zijn ze al bezig om de nationale wetten aan te passen om dit mogelijk te maken.

Echter, Europa is niet enige partij die rondloopt in Oekraïne. Zo heeft de American Chamber of Commerce een heus platform geopend om bedrijven te helpen toegang te krijgen tot Oekraïne en daarmee te helpen in de wederopbouw. Nu is alle hulp welkom, maar moet dit geen startschot zijn voor uitholling van sociale wetgeving. En laat dit nu net de signalen zijn die we opvangen van de Oekraïense vakbonden.

De arbeidsmarkt van Oekraïne moet niet heropgebouwd worden naar Amerikaans model, aangezien dit niet aansluit met de Europese wetten, waarden en normen die voorwaarden zijn tot een lidmaatschap. Daarom is het essentieel dat we ook in Europa nu al nadenken over hoe we Oekraïne echt kunnen helpen om aan alle voorwaarden van het lidmaatschap te voldoen.

Toen Roemenië en Bulgarije kandidaat-lidstaat waren, had de Europese Commissie programma’s die Europese sociale partners de mogelijkheid gaven om hun Roemeense of Bulgaarse zusterorganisaties te helpen. Om uit te leggen hoe Europese wetgeving werkt, welke rol sociale partners hebben en om zo de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen. Dergelijke programma’s moeten we zo snel mogelijk aanbieden aan Oekraïne. Zo laten we zien dat het serieus is. Het zou zonde zijn als we Oekraïne een lidmaatschap beloven, maar niet helpen deze te realiseren. Niet alleen bedrijven en werkgevers moeten geholpen worden met een platform, maar ook de werknemers en vakbonden moeten versterkt worden. Zodat Oekraïne na de oorlog kan moderniseren, een gezonde economie op kan bouwen en kan zorgen voor de mensen die er wonen.

Wij pleiten voor een sociale en duurzame toekomst voor Oekraïne in vrede, nadat we ze hebben geholpen met het terugslaan van deze invasie. Zodat Oekraïne écht onderdeel wordt van Europa.